Γιατί οι ακραίες βροχές αποκτούν δύναμη καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Οι καταιγίδες γίνονται όλο και πιο ασταθείς ενώ οι καταιγίδες χειροτερεύουν.

Ο τυφώνας Harvey το 2017 έθεσε ρεκόρ για τις βροχοπτώσεις. Πίστωση: Jonathan Bachman / Reuters

Η πτώση άρχισε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν το κέντρο του τυφώνα «Φλωρεντία» ήταν ακόμα εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Βόρειας Καρολίνας. Καθώς η γιγαντιαία καταιγίδα σκόνταψε προς τη γη, οι αξιωματούχοι διέταξαν να εκκενωθούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα, προειδοποιώντας για ζημιές που «απειλούν τη ζωή». Στις 15 Σεπτεμβρίου, η «Φλωρεντία» κατέρρευσε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιβραδύνθηκε σε μια ανίχνευση και εξαπέλυσε ακόμα βαρύτερες βροχές. Σε ορισμένες περιοχές, ο κατακλυσμός συνεχίστηκε χωρίς διακοπή για τέσσερις ημέρες.

Με την πάροδο του χρόνου, η «Φλωρεντία» είχε αποθέσει ρεκόρ βροχών – συμπεριλαμβανομένων περίπου ενός μέτρου στην πόλη Elizabethtown της Βόρειας Καρολίνας – και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες. Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν και η καταιγίδα κατέστρεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές. Ακόμη και τώρα, μήνες αργότερα, η περιοχή αγωνίζεται να ανακάμψει.

Οι ακραίες βροχές – μαζί με τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και άλλες καταστροφές που προκαλούν – είναι μερικά από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλημμύρες, οι σοβαρές καταιγίδες και οι τροπικοί κυκλώνες αντιπροσωπεύουν 9 από τις 11 φυσικές καταστροφές που σημείωσαν φέτος αποζημιώσεις ύψους 1 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ. Αλλά η πρόβλεψη για το πώς οι πιο πρόσφορες βροχοπτώσεις μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον ήταν γνωστή δύσκολη, επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσομοιώσουν εύκολα αυτές τις καταιγίδες σε μοντέλα υπολογιστών.

Πολλές ερευνητικές ομάδες προχωρούν στην κατανόηση του μέλλοντος των ακραίων βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο χάρη σε μοντέλα με πολύ υψηλή ανάλυση που μπορούν να δώσουν μια εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι καταιγίδες. Ορισμένες από τις πιο εξελιγμένες προβλέψεις δείχνουν ότι καθώς η γη θα θερμαίνεται, περισσότερες βροχοπτώσεις θα πέσουν σε σοβαρές, διαλείπουσες καταιγίδες και όχι στο είδος των ήπιων ντους που μπορούν να στηρίξουν τις καλλιέργειες. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι τρόποι με τους οποίους οι καταιγίδες οργανώνουν οι ίδιοι θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς, οδηγώντας σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες καταιγίδες που θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερες πλημμύρες.

Μεταξύ των πολλών ευρημάτων τέτοιων μοντέλων είναι ότι οι έντονες καταιγίδες των ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστούν συχνότερα από τα τέλη του αιώνα και οι μέγιστες βροχοπτώσεις τους θα αυξηθούν κατά 15-40%. Οι καταιγίδες θα αυξηθούν, σχεδόν διπλασιάζοντας την περιοχή που θα χτυπήσει με έντονες βροχοπτώσεις. Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες για τους κινδύνους πλημμύρας.

 

“Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απίστευτα μικρό σε σύγκριση με αυτό που έρχεται”, “Και αυτό είναι τρομακτικό.”

Πηγή: https://go.nature.com/2S55g7J

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *